Igår blev det ett besök till Batu Caves. Ett ca 100 år gammalt hinduiskt tempel byggt inne i en 400 miljoner år gammal kalkstensgrotta. Det var imponerande. Statyn ska vara ungefär 100m och den föreställer den hinduiska guden Murugan/Kartikeya, det är en krigargud. 
 
Det är 272 trappsteg upp och låter väl inte som att det är så mycket men det fick pulsen att pumpa en hel del faktiskt. Värmen var nog också en stor bidragsfaktor. 😄
 
Det var väldigt rikt på starka och helt fantastiska färgkombinationer. Påminner lite om mitt hår i den yngre tonåren 😆
 
Det här är inne i grottan. 
 
Fanns en hel del apor här. Har aldrig sett aporna så tjuvaktiga som dom var här. Såg en apa hoppa upp på en man och försöka rycka en flaska vatten ur hans hand. Apan lyckades inte men såg skrämmande ut. Såg också denna underbart söta lilla apbäbis! Mamman var väldigt beskyddande men ändå nyfiken och dom poserade vackert. 
 

 
Ungefär halvvägs upp för trapporna kan man ta en avstickare till "the dark cave". Det är i exakt vad det låter som, en mörk grotta. Men här fick man inte gå in själv, man var tvungen att ha en guide med sig. 
Här har vi min duktiga guide. 
 

Det var riktigt mörkt inne i grottan så vi fick gå runt med ficklampor. Det var spännande att försöka ta bilder i mörkret. Resultatet blev lite si sådär men jag tänkte dela med mig ändå 😉

Detta är taget inifrån grottan ut mot ingången. 
 
Här har en Stalagmit och en stalaktit mötts, något som star miljoner år då dom växer med 0.2 millimeter per år. 
 
På vissa ställen i grottan kom det in solljus, men för det mesta kunde man inte se handen framför ansikten om man släkte sin ficklampa. 
 
Den här grottan var hem till flera fladdermöss och massa krypande mindre trevliga insekter. Spindlar, tusenfotingar o.s.v... Ni kanske undrar hur det gick med min spindelfobi!! Det gick faktiskt väldigt bra, spindlarna var ganska så små och såg bara 4 st. Men tusenfotingen däremot. USCH! Benen var dubbel så långa som kroppen, kroppen var väl en 5 - 10 cm, jag kollade inte så speciellt noga. 
 

 
För övrigt så har jag nu förflyttade mig till Singapore. Har inte sett så mycket av staden än, ska ge mig ut på upptäcktsfärd i morgon. Bussresan hit var dock inte så trevlig. Först så kom inte bussen som planerat. Jag hittar några andra förvirrade resenärer, varav en som har lyckats få tag på chauffören och ja, bussen ska komma snart. 30 min senare kan vi gå på en buss som hela tiden stått en bit längre ned på gatan, men det dröjer ytterligare en timme innan vi kan åka iväg för att vi vänta på några andra resenärer som hade blivit försenande. Totalt 9h senare är jag framme, en resa som skulle ta 5h! Viss tid gick visserligen åt vid gränskontrollen men det var ändå smidigt att ta sig in i Singapore.

Har iallafall slutligen hamnat i Little India här i Singapore. Så kunde ta mig en riktigt god indisk måltid till kvällsmat. Bästa maten har jag hittills hittat i gatustånd runt om kring i Asien och samma verkar gälla här. 😃